Rendszerfejlesztés és rendszerintegráció

Rendszerfejlesztés, vagy rendszerintegráció

Melyik a jobb megoldás?

A csináltatott, vagy a készen vett öltöny a jobb? A csináltatott nyilván jobban illik az alakra, de sok döntéssel jár (anyag, fazon stb.), próbákra kell járni, sok idő, mire elkészül és persze a szabó elkéri az árát. Ezzel szemben a kész ruháért csak be kell menni a boltba, kiválasztani, felpróbálni, és már lehet is menni a kasszához.

Nagyon hasonló a helyzet egy szoftver esetében. Ha egy vállalkozás valamilyen egyszerű, népszerű területtel foglalkozik, jó eséllyel talál magának már kész, azonnal használható, „dobozos” szoftvert. Általában ez nagyjából meg is felel igényeinek, de ha mégsem, legfeljebb egy kicsit hozzáigazítja folyamatait a szoftverhez.

rendszerintegracio-1

Minél komplexebb egy cég tevékenysége, minél specializáltabb munkát végez, annál nehezebben talál magának ilyen dobozos szoftvert. A legtöbb vállalkozás esetében elérkezik az az idő, amikor csak egy önálló informatikai rendszer létrehozása, a rendszerfejlesztés az igazi megoldás. Ennek felismerése rendkívül fontos, hiszen a cégek kudarcának egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő rendszerek alkalmazása, vagy a szükséges rendszerek hiánya.

A rendszerfejlesztés buktatói

Mire kell figyelnie?

A rendszerfejlesztés összetett, komoly szakértelmet feltételező feladat, az igényfelméréstől a specifikációig, a tervezéstől a tesztelésig számos lépcsőfokot megjárva születik meg a cég igényeire szabott szoftver. Fontos, hogy a rendszerfejlesztés eredményeként létrejött alkalmazás ne csak a jelenlegi igényeket legyen képes ellátni, hanem a cég növekedését is rugalmasan követni tudja.

A rendszerfejlesztés ismert buktatója az igényfelmérés, a specifikálás pontatlansága. A tervezés elnagyolása, vagy akár egyes lépések teljes elhagyása, sok bonyodalmat, bosszúságot okozhat. Gyakran a programozók azok, akik úgy érzik, hogy ezen munkafázisok csak megkötik a kezüket, miközben ők szeretnék a lehető leghamarabb elkezdeni a kódok írását.

A rendszerfejlesztés komoly buktatója lehet a megfelelő dokumentáció hiánya is. Idővel a legjobban működő programot is módosítani kell. Ha nincs megfelelő dokumentáció, és nem elérhetők az eredeti fejlesztők sem, csak rengeteg (felesleges) munkával fejthetők vissza az eredeti kódok.

rendszerintegracio-2

Rendszerintegráció & üzleti hatékonyság

Az alkalmazások jobb kihasználása

Ha egy cég már régebb óta működik, idővel bővül és növekedik is, bizony egyre több informatikai rendszert halmoz fel. Miközben ezek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a cég működésében, akadályozhatják is azt. Ennek egyik oka, hogy az adatokat, információkat folyamatosan mozgatni kell a rendszerek között.

Elvileg lehetséges lenne létrehozni egy minden területet átfogó, egységes “gigarendszert”, de egy ilyen rendszerfejlesztés sok munkával, és jelentős költséggel járna. Ellene szól az is, hogy ebben az esetben el kellene dobni a meglevő, korszerű, jól működő rendszereket.

A rendszerintegráció révén a meglevő, a vállalkozás számára fontos, jól használható rendszerek között teremthető meg a kommunikáció. A megoldás több előnnyel is jár:

rendszerintegracio-3

Ha egy cég akár már két, nagyobb informatikai rendszerrel rendelkezik, és azokat eredményesen használja, felmerülhet a rendszerintegráció igénye.
Érdemes figyelembe venni azonban, hogy a rendszerintegráció egy speciális feladat, ahhoz valamennyi integrálni kívánt szoftver mély ismerete szükséges.

rendszerintegracio-4

Mérlegen az üzleti igények

Mit válasszon?

Egyedi rendszerfejlesztés, vagy rendszerintegráció? Nincs egyszerű, mindenkire érvényes válaszunk. Általában elmondhatjuk, hogy egy kicsi, induló cég általában jól elboldogul kész, “dobozos” szoftverekkel vagy felhős alkalmazásokkal.  Amikor olyan bonyolult feladatok adódnak, melyek kész szoftverekkel nem oldhatók meg, érdemes megfontolni az egyedi rendszerfejlesztés lehetőségét.

Ha egy cég már több, drágább informatikai rendszerrel rendelkezik, de ezek egymástól elszigetelten működnek, felmerülhet a rendszerintegráció igénye. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy egy új minden feladatot megoldó rendszer megvásárlása, egy saját igényekre szabott rendszer fejlesztése, vagy a rendszerintegráció-e a legjobb megoldás. A legoptimálisabb megoldásokhoz érdemes szakértő kollégáinkkal egyeztetnie elvárásait, igényeit. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Felkeltettük az érdeklődését?

Kíváncsivá tettük?

Kapcsolódó informatikai fejlesztések

Szolgáltatások, melyek még érdekelhetik

NE MARADJon LE SEMMIRŐL SEM!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Várjon! NE MARADJON LE SEMMIRŐL SEM!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!